Kattungedagbok 2018

2018-05-03 Dag 60


Idag är det dag 60 för Vanilj. Hon har gått upp runt 1 kg sedan hon blev dräktig. Hon har en rund fin mage och jag har fått känna lite på den. Hon är nästan lika stor som förra gången så jag misstänker att det är mellan 3-4 bebisar, men nästa vecka vet vi ju som sagt mer. Hon brukar ju föda på dag 66-67, så än det ett par dagar kvar…

Vanilj är annars lugn och sover mest på dagarna. Hon är gärna nära mig och tycker att det är skönt att jag är hemma. Jag komemr jobba hemifrån nu tills kattungarna kommer. Detta är Vaniljs sista kull… så det ska bli spännande och se vad det blir.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här


2018-05-04 Dag 61

Idag har det varit en lugn dag för Vanilj. Hon ligger mest och sover om dagarna. Med andra ord så vilar hon upp sig för det som komma skall. Hon vill helst inte jag ska ta på henne mer än nödvändigt. Hon äter och dricker precis som vanligt och godis är fortfarande väldigt populärt. Mazzy är inte riktigt snäll mot henne utan försöker utmana henne när tillfälle ges. Vanilj är van så hon ignorerar henne om hon kan, annars ger hon Mazzy ett ilsket fräs.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-05 Dag 62

Underbar dag med fint väder utanför fönstret. Själv har jag fått en infektion på ena ögat så jag ser lite si så där. Har tillbringat dagen i soffan med en tjock och högdräktig Vanilj. Har fått hålla min hand på hennes mage flera gånger och nu är det full aktivitet i magen. Det sparkas från flera olika håll så det lär vara fler än en bebis där inne.

Tänk att det är lika spännande varje gång. Det som är så skönt med Vanilj hon vill verkligen ha med mig när det väl blir dags. Det är liksom hon och jag, något vi gör tillsammans. Men som sagt än är det ett par dagar kvar….

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-06 Dag 63

Idag har jag städat och gjort i ordning så vårt hem är redo för kattungarna. Sovrummet är redo med egen bolåda, likaså har jag gjort på övervåningen. Allt för att mamma Vanilj ska få välja var hon ska föda. Hon har inspekterat över allt men har en tro att kanske garderoben ändå är bättre. Jag är inte lika säker på det utan vill gärna ha henne i en bolåda istället.

Det som är skönt med Vanilj är att hon är inte helt omöjlig utan vi brukar komma överens när det blir dags. Bara jag är med, bara hon känner sig trygg. Men som sagt än är det inte dags. Hon äter och dricker precis som hon ska. Däremot är hon ju inte riktigt lika rörlig längre då hon har en stor tjock mage. Hon vaggar sig fram men tar ändå sin motionsrunda ett par gånger per dag.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-07 Dag 64

Vanilj har tagit det lugnt hela dagen. Hon vankar sig fram men ligger mest och sover någonstans. Magen har börjat sakta och flytta på sig så snart så. Jag tror inte hon kommer igång med värkarbetet förrän tidigast imorgon kväll. Men vi får väl se. Vi är redo, allafall jag.

Jag gjort en bolåda både på övervåningen och i sovrummet. Men än visar hon inget intresse för dem alls. Bäst och hålla sig när matte bara. Mazzy har börjat löpa och Vanilj håller sig bort från skrikapan. Tur nog har ju Mazzy en liten konsult i Poppy som håller henne ren i rumpan och när hon skriker som mest biter han henne i nacken och sitter och guppar på hennes rygg. Nu har han ju inget och komma med då hans snopp är bortopererad och han har en tjejrumpa, men ändå. Mazzy blir lugn och tyst. Målet är uppnått.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-08 Dag 65

Idag har jag märkt en stor förändring. Vanilj är fortfarande lugn men hon har börjat leta efter bo och tror envist att garderoben är en bra plats och boa in sig in. Tyvärr tycker inte jag det samma. Nu har hon tre olika bolådor i sovrummet och två uppe i vardagsrummet. Jag har fått känna lite på magen, men bara lite… det märks att det sparkas och härjas… eller så är det så att förvärkarna har börjat komma igång. Det är ju ändå dag 65.

När jag läser igenom de andra kattdagböckerna så inser jag att Vanilj är oerhört jämn. Dag 66-67 på alla utan med B-kullen. Men då var det bara en kattunge (Pralin aka Soto) så då tog det säkert längre tid för henne att få igång värkarbetet. Men alla andra gånger har det gått som klockan (kan ju inte skriva tåget, det går ju inte alltid…).

Mazzy toklöper.. och blir helt hysterisk när hon inte får all uppmärksamhet. Märker att det stör Vanilj så jag försökte stänga in henne så hon fick vara ifred. Vanilj alltså, men det gick inge vidare. Poppy gör allt för sin stora kärlek. Men även han tröttnar ibland på galphalsen och lägger sig i mattes säng under täcket en stund för egentid.

Tror vi går och lägger oss en stund, vem vet när vi kan göra det nästa gång? 😉

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-09 Dag 66

Vanilj är fortfarande lugn men jag tror att hon har en del förvärkar. Hennes svans går ibland i ett och hon har börjat boa till och från. Men jag tror nog att det tar någon dag till. Hon sover mest men framför allt är hon hela tiden i min närhet. Äter gör och också… och går på toa.

Så länge hon äter är det ju inte riktigt på gång. Men eftersom hon har haft flera kullar innan så kan det gå fort när väl krystvärkarna har kommit igång. I natt får Vanilj sova ensam med mig igen så att jag har koll på henne under natten.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-10 Dag 67

Det är verkligen sååå tråkigt och gå och vänta. Men så är det ibland. Vanilj har värkar inte krystvärkarna har inte alls kommit igång än. Hon har svårt och välja vilket bo hon vill föda i och traskar runt och testar av en hel del när hon väl är vaken. Annars så äter hon och gå på toa. Men mest sover hon bredvid mig i soffan.

På kvällen var hon lite irriterad på Mazzy som toklöper och vill ha uppmärksamhet. Så då gick jag och Vanilj och låste in oss i sovrummet. Det gillade Vanilj och hon sov med mig i sängen. Hon slår med svansen hela tiden så jag tror att värkarna gör ont…

Måtte de snart komma ut….

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-11 Dag 68

Inget är som väntans tider… ibland prövas man hårt. Men det är bara och vänta. Jag har haft rådgivning med veterinär via appen FirstVet (vilket för övrigt är hur bra som helst! Har man som jag Agria som försäkringsbolag kan jag nyttja tjänsten hur mycket jag vill!) och hon tyckte att Vanilj ser pigg och kry ut så än behöver jag inte oroa mig. Krystvärkarna har ju inte kommit igång än. Men hon precis som jag (veterinären alltså) är inne på att Vanilj kanske inte blev dräkig på första dagen utan på dag tre.. och då stämmer utvecklingen och dagarna bättre.

Men som sagt det är bara och vänta….Hon mår bra och äter med god aptit… och eftersom hon äter så går hon en hel del på toaletten… jag vaktar henne som en hök. Hon har ju en gång förrut tagit fel på en krystvärk och att hon var tvungen och gå på toa. De två första killarna #minivaniljerna2016 föddes ju i katt-toaletten ;).

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-12 Dag 69

Nej inga kattungar än. Frågan kommer varje minut via min telefon, det känns som det är fler som hör av sig än typ grattar en när man fyller år. Nej, än har det inte kommit ut några kattungar. Vanilj har börjat boa men vill helst ligga på sängen med mig och vara mig nära. Hon har värkar men jag har inte sett henne få några krystvärkar än.

Men Vanilj är pigg och hon äter, dricker och går på toa. Hennes mage har ändrat form så jag antar att ungarna är redo för att ploppa ut då magen är större ner till än tidigare. Så nu väntar vi lite till. Tre nätter utan sömn sätter sina spår….

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-13 Dag 70

Nej, nej, nej…. det har inte kommit några kattungar än. Vanilj har ju värkar men de där krystvärkarna har inte kommit igång. Hon är fortfarande väldigt pigg och äter, dricker och går på toa när hon väl är vaken. Annars ligger hon gärna bredvid mig i sängen och snarkar. Hon har verkligen inte bråttom. Hon bryr sig inte när jag pussar på hennes mage och försöker prata igång krystvärkarna. Hon tycker bara jag är knäpp och att jag får helt enkelt vänta. De kommer när de kommer tycker hon.

Jag har haft kontakt med veterinär igen och de tycker inte jag behöver jäkta iväg till Bagis än. Det räcker med att åka dit imorgon ifall hon inte har kommit igång. Nu håller vi tummarna för att något ska hända….

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-14 Dag 71

Vi åkte in på morgonen till Bagarmossen då Vanilj inte hade kommit igång med krystvärkarna. Idag är det dag 71, men kanske inte riktigt ….. jag började räkna samma dag som de började para, men många uppfödare räknar dagen efter så egentligen är det dag 70. Till detta så är det inte så troligt att hon kanske blev dräktig första dagen utan mer troligt den sista. Detta gör att egentligen kanske Vanilj är på dag 67 med kattungarna.

Vi gjorde iallafall ultraljud och då såg vi minst fyra små kattungar med friska starka hjärtslag och där tarmarna redan har kommit igång. Vanilj själv var hur pigg som helst så det kändes skönt att vi i samråd med veterinär valde och avvakta istället för att snitta henne. Det finns som sagt ingen anledning och snitta om det inte behövs. Ett kirurgiskt ingrepp är allt en chansning och behövs det inte så ska man heller inte göra det.

Vi bestämde dock att om allmäntillståndet inte förändras men hon fortfarande inte har kommit igång med krystvärkar på onsdag morgon så snittar de. Så vi fick åka hem och fortsätta vänta. Jag har också fått lära mig att ju äldre mamma-katt är, då kan även födelsedagen flyttas ett par dagar. Som med Vanilj som oftast föder dag 66-67, då kan detta ändras till dag 67-69 istället. Detta var något helt nytt för mig. Nu ska jag försöka vila lite så jag är pigg när väl Vanilj väljer och ploppa ut sina små kattungar 😀

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-15 Dag 72

Ingenting händer. Vanilj är precis som vanligt, hon äter, dricker och går på toa. Annars ligger hon bredvid mig i sängen och sover men inga krystverkar alls. Har inget hänt på onsdag så åker vi in.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här

 

2018-05-16 Dag 73

Tidigt på morgonen åkte vi in till Bagarmossen och nu forsätter historien om deras äventyr här.

Är du intresserad av kattungar? Anmäl ditt intresse här