Tips

Saker och tänka på innan förlossning

Fick en förfrågan på vad man bör tänka på inför förlossning. Jag är som sagt ingen expert, har ju bara haft tre kullar själv. Men visst har jag läst på en del men framför allt har jag pratat med många uppfödarkollegor som har delgett mig massa information och tips. Finns även mycket bra information på Birmasällskapet om du är intresserad av avel av birmor.

Men förbered dig, läs på så mycket som möjligt. När man avlar så måste man också vara förberedd på att det kan ske komplikationer både med kattmamman och med kattungarna. Troligtvis kommer inget och ske, men du måste vara förberedd och medveten. Det är en risk, så är det. Att skaffa kattungar bara för att det är gulligt är fel inställning och anledning. Att skaffa kattungar för att du vill bidra med att utöka och förbättra rasen är rätt anledning. Din uppfödning skall ha vision och ett mål.

Min vision:
Pinkalicious skall avla fram friska och sociala katter med 100% kundnöjdhet.
Mina mål:
Att 100% av mina kattungar skall trivas i sina nya hem. Att 100% av mina kattungeköpare skall känna sig trygga och nöjda med sina köp. 

Viktigt är att vara öppen och tydlig med varför du gör de val du gör. Att vara transparent lönar sig, det gynnar alla parter vid en försäljning.

Inför förlossningen brukar jag förbereda mig genom att ta reda på vilka datum som gäller för förlossning. Bra tips är att använda sig av en födelsetabell. Jag brukar ett par veckor innan födsel även göra klart det bo där jag avser att kattungarna skall födas och vara i med fleecefiltar och rena handdukar. Fleece är bra och tåligt för väta och smuts. De är också enkla och tvätta i tvättmaskin.

Jag har en värmefilt under alla filtar och handdukar i kattboet så att det är varmt underifrån för kattmamman och kattungarna. Detta för att jag har ett rätt kallt golv då jag bor i hus.

Jag säkerställer att jag har rätt typ av försäkring och allt vad det innebär när det gäller villkor för avel och förlossning. Har telefonnummer till veterinärer. Jag har Bagarmossen som närmaste stora djursjukhus. När de inte kan svara ringer jag till Agrias telefon-veterinär som för oss medlemmar är gratis, övriga 250 kr per samtal.

Jag ser till att ha följande hemma inför förlossning:
KMR eller Royal Canin mjölkersättning
Fortifiera (ifall kattmamman blir lös i magen)
Majsvällning (vanlig barnmat) som jag använder när de blir större ifall de behöver lite tillskott
Dextrosol (ifall de behöver piggas upp när de är lite äldre)
Steriliserad sax
Massa små handdukar
Våtservetter
Spruta (2 ml) från Apoteket
Nagellack (för märkning)

Får uppdatera om jag kommer på något mer.

När kattungarna är födda så har jag övervakning genom en gammal iPhone med appen Baby Monitor Cloud som funkar på dina iOS enheter såsom iPhone och iPad samt på din Mac. Appen kostar 40 kr med då kan du (om du registerar dig) ha hur många enheter som helst uppkopplade. Du väljer sedan vilken enhet som är ”child” och vilken som är ”parent”. Du kan ha max 2 stycken ”parent” igång samtidigt på en och samma kamera.

Oftast vill kattmamman vara ifred med sina kattungar. Samtidigt vill jag som uppfödare se vad som händer och hur de mår. Detta är då en bra kompromiss som gör kattmamman nöjd med så lite stök i bolådan som möjligt samtidigt som jag som uppfödare kan få ta del av vad som sker. Denna lösning har jag även i ”kärleksrummet” när det är dags för parningar. Min lilla kille vill gärna inte para inför mig utan gör det gärna istället inför kameran.

IMG_5468IMG_5466

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.