Tips

Köp inte kattungar från oseriösa uppfödare

Nu har jag sett alldeles för många annonser på Blocket och på Facebook med uppfödare utan några som helst namn eller med suspekta profiler som tar hutlösa priser men som inte tar med det som är viktigt.

Lagen säger att kattungarna får inte lämna sin mamma förrän de är minst 12 veckor. Så detta gäller oavsett om kattungen är en raskatt eller inte.

En raskatt är det om katten har stamtavla. Den samt vaccineringsintyg, giltigt besiktningsprotokoll samt ID-märkning ska alltid medfölja när man köper en kattunge. En stamtavla är ingenting som man kan få senare… utan det görs av uppfödaren innan kattungen säljs. Ingen stamtavla – ingen raskatt. Då  är det endast en huskatt. En katt kan inte vara 50% av en sort och 50% av en annan, det är genetiskt omöjligt. Då måste man kontrollera detta genom genprov för att säkerställa att det är så, samt att föräldrarna måste ju också stamtavlor.

Idag finns flera annonser ute från oseriösa kattungeuppfödare som tar mer eller mindre samma pris som en seriös uppfödare. Men vad är då skillnaden? En seriös uppfödare arbetar för sin ras och gör tester på sina avelsdjur allt för att försöka säkerställa att du som kattungeköpare får en så frisk katt som möjligt.

De tester som vanligtvis tas är följande: Blodgruppering (idag är det förbjudet och para en B-hona med en A-hane så för att följa det så måste alltså blodgruppering göras), Hjärt- och njurscanning, (säkerställning så att allt är ok även där), FIV och FeLV (två väldigt kända dödliga kattvirus). En del uppfödare testar också för parasiter. Detta kan variera beroende på hur många katter som uppfödare har i sitt katteri. Ju fler katter desto större risk för att få flera olika typer av djursjukdomar.

En del skriver att de har avmaskat sina kattungar. Det är inte alls nödvändigt om du inte har utekatter. Att avmaska katter i onödan kan göra att de blir resistenta mot avmaskingsmedlet vilket kan bli problem för katten om den väl får mask. Det ska endast användas om man har mask, alltså inte i förebyggande syfte. Läs mer om detta hos Agria.

Så mitt tips till dig som letar kattungar. Våga vara kräsen och frågvis. Är du osäker så kolla runt bland flera uppfödare och skaffa dig en massa information. Du kan läsa mer om detta på Birmaringen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.