Tips

Låt dig inte luras av oseriösa kattungeförsäljare

Ni som går i kattungetankar, läs detta och tänk er för. Betala inte ockerpris för en kattunge till någon som bara vill tjäna pengar. Gör det då till en seriös uppfödare istället. Jag ber er!

Först och främst, alla katter är lika mycket värda oavsett om de har eller inte har en stamtavla. Så lyder iallafall min katt-o-sofi. Men det finns många som blir lurade och tror de köper något för dyra pengar som är det samma som en ”vanlig” huskatt.

Men egentligen är det väldigt enkelt. En raskatt är en katt med stamtavla eller registreringsbevis. Oavsett om mamma och/eller pappakatt har stamtavla så måste kattungen ha det, annars räknas dessa kattungar som huskatter. Alltså ingenting annat.

Stamtavlan kan man inte få efteråt då detta är något som uppfödaren måste skaffa innan katten flyttar hemifrån. Däremot kan man få ta två kullar utan att registrera stamnamn. Jag skrev lite om detta på Birmavänner, om hur många kan känna sig lurade av oseriösa kattungeförsäljare och vad du bör hålla koll på om du vill skaffa dig en raskatt. Birmaringen har också en del information kring Blocket och oseriösa kattungeförsäljare.

Blandisar är alltid huskatter

När är man uppfödare?
Frågar man mig är man uppfödare när man medvetet parar två katter och har en plan för kattungarna. En seriös uppfödare är registrerad och följer de regler och rekommendationer som finns från diverse instanser. En seriös uppfödare har även ett hälsointresse i den ras eller de huskatter man väljer och avla på. En seriös uppfödare ser inte katterna som en handelsvara utan som något fint som de är en del av. De skapar nya familjemedlemmar till människor som verkligen vill ha katter. Är man inte detta så är man inte uppfödare utan kattungeförsäljare. Låt oss skilja på det.

En kattungeförsäljare tänker bara på att tjäna pengar på att sälja en katt. Den är inte intresserad alls av något annat egentligen. De tar inga hälsotester på sina avelsdjur – det kostar ju pengar. En kattungeförsäljare har så lite kostnader som möjligt på kattungarna och har säkerligen ingen egen försäkring på kattungarna. De säger att det inte behövs eller som sagt att det kostar för mycket.

Men hur är det då om man vill ha en huskatt? Jag tycker inte alls det är fel att ta hand om en huskatt. Jag tycker heller inte det är fel att ta kullar på huskatter om man tar ansvar för att de sedan får ett bra hem. Jag tycker däremot inte om att det finns oseriösa kattungeförsäljare som försöker sälja dem som raskatter fast utan stamtavla. De tar nästan samma pris som en seriös uppfödare men testar inte sina djur alls eller orkar inte bemöda sig med att registrera kullarna och fixa en stamtavla.

Jag tycker att ett pris för huskatt bör ligga mellan 2000-3000 kr beroende på vad för tester som är gjorda på kattungen och på föräldrarna. Om jag fick bestämma så skulle det vara lag på att alla katter var tvungna och registreras precis som man gör på hundar. Obligatorisk ID-märkning med andra ord. Sedan skulle jag se till att alla kattungar blev dubbel-vaccinerade så de får en bra start i livet. Detta är en kostnad på ca 1000 kr. Så betala inte några ockerpriser till de som bara vill tjäna pengar. Om ni ändå vill lägga så mycket pengar gör det då till seriösa uppfödare som kämpar för att utveckla sin ras och som lägger ner massa tid och pengar för att få fram friska och sociala raskatter.

Lär er av historien om Choklad
Nu ska jag berätta om min Choklad. Hon är en huskatt – en katt utan stamtavla med ser ut som en blandning av birma och ragdoll. När jag köpte henne så visste jag inte alls det jag vet idag. Jag inser också att jag har haft tur. Jag köpte Choklad av en kattungeförsäljare som sa att hon var hälften birma och hälften ragdoll. Hon berättade att föräldrarna inte hade någon stamtavla och så hade även inte Choklad. Mer än så vet jag inte.

Första året hade jag kontakt med min kattungeförsäljare. Men sedan har det dött ut. Detta är för att hon har slutat och svara på mina meddelanden. Jag har skickat bilder på Choklad för jag har trott att hon har varit intresserad men har under de senaste åren inte fått ett enda svar tillbaka. För mig som uppfödare är det jättekonstigt. Jag älskar och få bilder på mina avkommor! Jag älskar och få träffa dem och familjerna igen! Det är en fröjd för mig och se hur bra de har det och hur nöjda både familjerna och katterna är. Det är min drivkraft – det är därför jag vill vara uppfödare!

Jag köpte Choklad för 3500 kr och då var hon ID-märkt och vaccinerad med en spruta. Jag fick information om att jag var tvungen och ta den andra spruta själv så fort hon flyttade hemifrån. Hon som sålde Choklad förde mig alltså inte bakom ljuset och försökte inte att lura mig på något sätt. Men hon har hellre aldrig kunnat ge mig det som jag kan få från Vanilj eller Poppys uppfödare. Där får jag inte bara veta föräldrarnas hälsotillstånd utan även hur de agerar i olika situationer. Tycker det är fantastiskt att kunna följa mina katter genom deras historia. Det gör det också roligare och kunna berätta den vidare till mina kattungeköpare.

Choklad är min älskade sällskapskatt och framför allt Vaniljs bästa kompis. Hon är en stor del av vår kattfamilj även om hon inte har någon stamtavla. Hon får samma årliga vaccinering som de andra. Hon har sin egen försäkring och behandlas precis på samma sätt som de andra. Choklad är kastrerad sedan hon var 6 månader och har som sagt alltid hjälpt Vanilj när hon har haft kattungar som barnvakt. Hon är perfekt precis som hon är vår Choklad.

Lätt och vara efterklok
Jag måste så klart erkänna att om jag visste det jag vet idag så hade jag ju inte valt Choklad utan en katt med stamtavla då jag är intresserad av utställning och avel. Men det visste jag inte då och vem kunde ana det när jag väl bestämde mig för att stadga mig med katt? Inte jag iallafall.

Alla katter är värda att bli ompysslade av sina familjer. Alla katter är värda människor som tycker om dem. Detta oavsett om de har en stamtavla eller inte. De är djur och vi är människor. Vi har alla ett ansvar för att se till att de får så bra som möjligt. Har ni fertila katter och inte vill ha kattungar, se till och kastrera dem. Låt dem inte lida. Idag finns det över 100 000 st hemlösa katter! Låt dem inte bli fler!

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.