Vanilj 2018

Trettiofjärde dagen

Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Att vara uppfödare är inte alltid enkelt och det är inte bara en massa gulliga stunder med kattungar. Det är även en hel del tid som läggs ner på andra saker. Men det ingår liksom i uppfödarepaketet. Därför skriver jag ner detta så ni kan få ta del av vår vardag.

Tidigt imorse upptäckte jag att Vanilj hade en böld vid analöppningen. Det såg inte bra ut så jag ringde till Bagis (Anicura Bagarmossen) för att fråga om jag skulle ta med kattungarna eller inte. Allt handlar ju om att mamma katt och kattungar får inte skiljas på förrän de är tolv veckor om det inte finns särskilda skäl. Jag visste ju heller inte hur lång tid det skulle ta och eftersom jag inte ville att Vanilj skulle få mjölkstockning så fick de följa med.

När vi kom fram fick vi först träffa en sköterska som trodde precis som jag att det var en analsäcksinflammation. Detta har alltså inget och göra med att hon har kattungar utan detta kan man få ändå. Det är mer bara att det är oturligt att det har skett nu när hn har kattungar. Hon hade också feber, 39.9 grader, så det märktes att hon inte riktigt var sig själv. Under tiden vi var där så ökade blåsan (bölden) massor och blev som en pingisboll. De valde då att söva henne och dränera och spola rent såret. Man kan likna det hela med en gigantisk finne med var som gör riktigt ont som ska tömmas.

VARNING FÖR OTÄCK BILD

När vi sedan kom hem så har jag haft tratt på Vanilj så att hon inte kan tvätta sig i öppna såret. Försökt hålla koll så att kattungarna diar lagt på henne två och två. Mazzy har ryckt in som nanny och tvättar och pysslar om sina små syskon. Det märks att hon hjälper Vanilj för de har något otalt mellan varandra. Det är som om Mazzy märker att mamma inte orkar att hon inte riktigt är sig själv. Febern har gått ner lite nu på kvällen och ligger nu på 38,6.

Vanilj kommer nu i fem dagar få antibiotika (tre gånger om dagen) och metacam (en gång om dagen). Jag ska duscha och skölja hennes sår en gång om dagen, sedan hålla såret rent flera gånger om dagen så nog har vi och göra. För till detta så ska kattungarna få dia och lära sig äta mat och börja gå på lådan.

Vi hoppas att morgondagen kommer bli en bra dag!


 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.