Kattrelaterat, Vår vardag

Våra kattgårdar

Jag har valt och leva med fem katter. De är en del av min familj så självklart ska de ha det så bra som möjligt. I sommar jag har nätat in altanen på framsidan och förbättrat altanen som finns på nedre plan. Jag tänkte att jag ska berätta lite hur jag har tänkt och varför. Kanske kan det inspirera någon annan till att bygga uterum för katter?

 

Nya altanen på framsidan
Jag har fått hjälp av Cc och Patrik (SE*Mjaussons) att sätta upp stommarna och glasdörrarna. Pappa har hjälpt mig att få upp hyllorna, men annars har jag jobbat på själv. Att jag säger det är inte för att alla ska berömma mig utan mer påpeka att kan jag så kan ni. Det är alltså inte så svårt.

Min tanke var att jag skulle göra ramar som jag nätade. För mig kändes det enklare än att bara näta allt och sedan ville jag att det skulle smälta in och se bra ut. Jag vill ha en nät som inte var av plast, det har jag haft på nedre altanen och har man en katt som gillar och gnaga så kan det bli hål…..

Nätet köpte jag på Jula och jag har utgått från måttet på nätet för att få till det utan massa skarvar. (Nätet är 10 m x 1 m och kostar 249 kr). Jag har använt 2 förpackningar till båda mina altaner. Byggmaterial har jag köpt på Bauhaus och på Byggmax. På den övre altanen har jag haft tryckimpregnerat för i första hand tänkte jag inte måla något där. Mina glasdörrar är från Skånska byggvaror. Tyvärr kan jag inte rekommendera dem då det var dålig kvalitet och jättedålig service. Min dörr är helt sned och hade en transportskada. Vilket de inte vill ta ansvar för. Nog om det. Idag fyller den sin funktion och jag kan ”låsa” den från insidan så när katterna är ute så kan ingen öppna dörrarna från utsidan.

På övre altanen har jag valt att näta in taket. Jag har en liten katt som älskar och klättra och att ta sig över detta hade inte varit något problem alls. Därav, jag vill känna mig trygg med att kunna släppa ut katterna utan att oroa mig så detta blev en bra lösning. För taket har jag använt mig att plastnät som jag hade kvar.

Varje ram är ihopsatt med vinkeljärn, sedan har jag satt fast ramarna med varandra och skruvat fast dem upptill och nertill. Det gör att man enkelt kan ta ner dem och göra om ifall man vill. En sak jag har lärt mig är att oftast är dessa inte helt raka så man måste verkligen mäta ordentligt. En sak som jag införskaffade som har varit ovärderlig är en batteridriven häftpistol. Det är en stor skillnad när man ska näta in en hel del.

Katterna fick även långa fina hyllor som de kan ligga på. De sitter där jämt och tittar ut och hälsar snällt på alla mina grannar. Vanilj är lite tung i baken så hon kan inte hoppa hela vägen upp, så hon fick en egen trappa. Det tog ett par dagar innan hon fattade hur hon ska göra. Men nu funkar det. Hon kan annars välja och hoppa upp på dynlådan och gå den vägen men envis som hon är så vill hon själv välja vilken väg hon ska gå.

Det känns så skönt att få ett rum till, både för mig och för katterna.

Nedre altanen på baksidan

Altanen på baksidan byggde vi till för ett par år sedan och redan då nätade jag in med svart platsnät så katterna skulle kunna vara därute. Nu har jag ändrat lite för att få det snyggare så här är det mest en del förbättringar. Jag kommer få ta bort alla gamla häftklamrar och måla om utsidan, men i år är det, det enda som är kvar.

Jag har bytt ut nätet på sidan till akrylplast. Detta för att inte få in massa regn på altanen.

Sedan har jag byggt ramar, målat dem och nätat in dem precis som på den övre altanen. Har även nätat upptill så Holly inte kan ta sig ut den vägen.

Byggde även lång hylla så katterna kan sitta lite bättre och titta ut även här.


Vi har även byggt ett nytt klätterträd av ett gammalt äppleträd som har funnits hemma hos min pappa. Vi tog isär ett gammalt klätterträd och återanvände delarna. Satte även upp ett par hyllplan så katterna fick lite mer och klättra på.

Nu trivs vi och har rena paradiset hemma. Hoppas detta kan ge er inspiration till att fixa hemma hos er, för era katter!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.