Kattrelaterat

Varför är det veterinärbrist?

Enligt svf (Svenska veterinärförbundet) är det kris inom djursjukvården. Vi har en tuff sommar framför oss där vi kommer märka att djursjukhusen inte har den tillgänglighet som tidigare. Varför?Jag har försökt ta reda på detta då jag som uppfödare och djurägare vill få koll på hur det ser ut för mig ifall något av mina djur blir sjuk. Utifrån det jag har läst har detta med flera olika orsaker.

  1. Det finns för få utbildningsplatser för veterinärer – med andra ord det utbildas för få veterinärer
  2. De veterinärer som jobbar på djursjukhus har inte rätt arbetsmiljö – många veterinärer väljer att avsluta sin tjänster
  3. Pandemin – påverkar både att personalen också varit sjuk samt att vi har varit mer isolerade och skaffat oss fler husdjur – efterfrågan av veterinärer har ökat
  4. Sociala medier – Veterinärer har blivit hotade, trakasserade på sociala medier, så de orkar inte jobba vidare.

När jag läser och får ta del av detta blir jag så ledsen. Vad är det för samhälle vi lever i? Ska verkligen veterinärer oroa sig för sitt liv? De är ju de som hjälper oss med våra husdjur. Självklart förstår jag att man kan vara missnöjd med sin veterinär, men inte mordhotar vi dem! Vi hänger inte ut dem på sociala medier. Vi är väl vuxna människor? Vi kan ge konstruktiv feedback till de människor vi köper tjänster av. Är man inte nöjd så kan man alltid byta veterinär. Men hota? Nej, nej! Det är inte okej.

Jag vill inte läsa om djur som dör på grund av att de inte vård, att djursjukhusen inte är öppna. Jag vill att vi iallafall skärper oss och tänker på hur vi själva påverkar och påverkas av sociala medier. Våga säga ifrån till de som hetsar eller är elaka. Det är aldrig okej. Det är väl så vi säger till barn som mobbas?

Tack alla underbara veterinärer som jag har varit i kontakt med. Ni är värdefulla, ni behövs! <3

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.